Utrustning för jakten

Om man vill börja med jakt är det viktigt att tänka på att man behöver en hel del utrustning. En av de allra viktigaste delarna av utrustningen är kläderna. Man måste ha bra skor som är vatten- och vindtäta. Då slipper man bli blöt om fötterna om man måste gå i lite blötare terräng. Det är också bra att se till att skorna har lite högre skaft samt att sulan är bra mönstrad. Med en bra mönstrad sula får man lättare ett stadigt grepp på mossa eller sten. Ett högre skaft skyddar mot taggiga buskar, fästingar och ormbett i viss mån. Det är dock inte bara skorna som är viktiga. Också resterande delar av klädseln spelar stor roll. Kläderna ska vara tysta och gärna i naturnära färger. De måste också vara anpassade till den aktuella årstiden. Man kan till exempel inte gå ut och jaga i sommarkläder mitt i vintern för då kommer man att frysa.

När man har ordning på sina kläder måste man också se till att man har rätt vapen och sikte. Beroende på vad man ska jaga krävs olika sorters vapen. Det är mycket viktigt att se till att man använder sig av rätt vapen eftersom att man annars kan bli åtalad för brott. Man kan till exempel inte använda samma bössa för att skjuta en älg, som för att skjuta en hare.

När det gäller jakt finns det också mycket kringutrustning. Det finns allt från kamouflagekläder till olika former av lockpipor. En lockpipa används ofta för att locka till sig rävar eller rådjur. De fungerar som så att de imiterar lätet av ett brunstigt hondjur, eller ett skadat bytesdjur. Om man använder dessa pipor rätt är de generellt sett mycket effektiva. Rent utrustningsmässigt är också en jakt-radio nästan alltid ett krav. Med den kan man enkelt kommunicera med sina jaktkamrater.