Skytte med kulgevär

Ett kulgevär är ett vapen som endast avfyrar en projektil per skott som avlossas. Detta till skillnad från hagelgevären som avlossar flera stycken. Ett modernt hagelgevär har ofta ett räfflat lopp och detta gör att kulan skjuts ut på ett balanserat sätt. Ofta delas de olika kulgevären in i olika sorter efter hur man laddar sitt vapen.

Många kulgevär är så kallade enkelskottsgevär. Dessa är gevär som inte har några magasin. De laddas istället manuellt genom att den som skjuter öppnar gevärets mekanism. Därefter plockar denne ut den eventuella tomhylsan, stoppar i en ny patron och sedan stängs mekanismen igen. Det finns också dubbelstudsare. Dessa är så kallade brytvapen och de har alltid två kulpipor. Förutom detta kan man också finna repetergevär. Dessa har ett magasin där den som skjuter kan ta bort den gamla patronen och enkelt ladda med en ny från gevärets magasin. Det handgrepp som används för att laddas om kallas för att repetera, och det är därigenom gevärets namn kommer. Dessutom finns så kallade halvautomater eller automatgevär. Ett halvautomatiskt gevär laddar om automatiskt men man måste som skytt trycka in avtryckaren för varje nytt skott. I en automatbössa kommer vapnet att fortsätta skjuta så länge avtryckaren trycks in.

På sajten maritsfluefiske.no kan man läsa mer om att fiska på olika platser i Norge. Om man ska ge sig upp i fjäll eller tät och avlägsen skog för att fiska är det ofta bra att ha med sig en väl inskjuten bössa av kulgevärs-typ. Denna bössa får gärna vara av halvautomatisk typ. Anledningen till att bössan bör vara med är för att mycket rovdjur förekommer i dessa trakter. Även om man inte vill skjuta något djur kan det i alla fall vara bra att kunna avfyra ett varningsskott i luften. Då blir många djur rädda och vänder om.