Skytte med hagelgevär

Ett hagelgevär är ett vapen avsett för jakt. Det avfyrar en stor svärm av många under-kalibriga hagel av metall. Detta vapen används allra främst för jakt på fågel eller annat småvilt som är svåra att kunna träffa med kulgevär. Beroende på vilken ammunition som används varierar det effektiva maximala skjutavståndet. Ofta ligger det dock på mellan 20-35 meter Vid jakt på rådjur får man aldrig ha mer än 25 meter till målet.

Gevären finns i flera olika varianter. Det finns till exempel dubbelpipiga hagelgevär som kallas hagelbössor. Dessa kan ha piporna sida vid sida, eller så kan piporna vara placerade ovanpå varandra. I dag är brytbara hagelgevär med endast en pipa inte speciellt vanliga. Det finns också hagelgevär som har tre pipor och dessa kallas drilling. Dessa delas upp i varianterna hagel och kula. I hageldrillingen finns två pipor för hagel och en kulpipa.

Under det senaste årtiondet har också hagelgevär med en pipa och magasin blivit allt mer vanliga. Dessa tål stålhagel och är ofta anpassade för att användas tillsammans med slugs. Innan har avsågade hagelgevär varit tillåtna. Dessa är vanliga gevär där piporna sågats av. I dag är de dock inte tillåtna utan ses bara som värdefulla för kriminella.

Många tycker att det är lite svårare att skjuta med hagelgevär än med kula trots att kulgevären har hårdare rekyl. Ett hagelgevär har dock inget sikte likt ett kulgevär.

Många väljer att öva sitt hagelskytte genom att skjuta på lerduvor eller så kallade jaktstigar. Lerduvor är små diskar av keramik som kastas upp i luften. Det är sedan dessa skytten ska skjuta på. På en jaktstig går skytten en bana. och där ska denne skjuta på mål av olika slag och storlek. Detta är ofta både roligt och lärorikt. Dessutom är det bra för nya jägare att kunna öva lite.