Jakt och fiske i södra Sverige

I södra Sverige finns det stora möjligheter att både jaga och fiska. Här finns flera åar, sjöar och hav att fiska i och det finns flera lika fiskar att fånga. Flera fina matfiskar som gädda och lax gömmer sig i både åar och sjöar. Om man vill fiska i södra Sverige är det dock viktigt att tänka på att de allra flesta fiskeställen kräver att man har fiskekort. Undantagen är havskusterna, här är det ofta tillåtet att fiska fritt.

När det gäller jakt finns det mycket skog i Sveriges södra delar. Här finns både harar, skogsfåglar som fasan, dovhjort, kronhjort och älg. Dessutom finns rovdjur som lodjur och varg. Dessa rovdjur får dock endast jagas under vissa perioder. När det gäller de andra djuren råder särskilda jakttider, och överlag krävs det att man har skaffat marker att jaga på. Man kan nämligen inte bara kliva ur bilen och börja skjuta djur som man vill. I denna del av landet kan man både skjuta med hagelgevär och kulgevär.

Jakten och fisket i södra Sverige är mycket omväxlande och ofta är det inte särskilt långt mellan jaktmarker och fiskevatten. För det mesta kan man både jaga och fiska på samma ställe och det gör att hela familjen kan få mycket nöje av en tur i skogen. Det vanligaste är att jakten äger rum under hösten och vintern. Det börjar ofta med bock-jakt under augusti månad och sedan tar den mycket populära älgjakten över i oktober. Fram till april jagas sedan både fågel, rådjur, hjort och vildsvin. Under sommaren är det ofta uppehåll i skogen. Då passar många jägare på att fiska lite. I vissa delar av södra Sverige är också isfiske mycket populärt. Då borrar man helt enkelt ett hål i isen för att man ska kunna fiska. Detta kallas också för att pimpla.