Jakt och fiske i norra Sverige

I de norrländska skogarna finns det gott om djur både på land och i vattnet. Här trivs de djur som vill ha en kallare omgivning, och långa vintrar.

Som jägare är det ofta mycket roligt att få vara med på jakt i Sveriges norra delar eftersom att det finns så mycket fler, större och annorlunda djur. Här finns till exempel fler arter av skogsfåglar, harar och annat småvilt. Det är också här man kan finna älgar med gigantiska horn på huvudet. Att jaga här kräver dock att man har rejäla kläder och att det finns hundar som orkar springa långt. Markerna är ofta betydligt större än i södra Sverige.

Förutom jakt finns det också gott om fiskevatten i Sveriges norra delar. Här kan man fiska i åar, sjöar och annat under hela året och något som är mycket populärt är vinterfiske. Då borrar man hål i isen med en speciell borr. Man använder sedan speciella pimpelspön, vars lina och drag man sänker ner i hålet. Man måste dock tänka på att ösa i hålet då och då. Annars kommer det att frysa igen totalt. Om man då får en fisk kanske man inte får upp varken den eller sitt drag ur isen igen.

I Sveriges norra delar finns ett mycket rikt djurliv. Det finns dock också en hel del rovdjur, varg och björn är vara två av dem. Man kan också stöta på rejäla rovfåglar samt björnar. Då vill det till att man vet hur man ska agera. En björn kan vara mycket farlig och om man inte har något vapen med sig kan man bli mycket allvarligt skadad. Det kan alltså vara bra att ha sällskap av en erfaren jägare när det är dags att ge sig ut i de stora skogarna. Då vet man att man är i trygga händer.